Analizele medicale au rol preventiv si sunt recomandate anual, cu scopul de a identifica posibile infectii ori afectiuni precum anemia, dislipidemia sau bolile renale. Un set de analize de rutina este binevenit chiar daca nu exista nici o problema de sanatate.
Atunci cand pacientul se prezinta la medic cu anumite simptome, primul lucru pe care specialistul il va face dupa realizarea unui examen fizic si al anamnezei, consta in recomandarea unor analize medicale.
Este recomandat ca analizele medicale sa fie recoltate dimineata, pe nemancate, dupa ce ati respectat urmatoarele reguli:
In functie de afectiunea diagnosticata, medicul va recomanda, la un anumit interval, un alt set de analize pentru monitorizarea evolutiei bolii.
Analizele medicale vin in ajutorul medicului pentru:
Perfuziile pentru hidratare au rolul de a aduce o imbunatatire in starea de sanatate al unui om, fiind o modalitate mult mai rapida si eficienta de hidratare si, de asemenea, de obtinere a nutrientilor de care organismul uman are atat de mare nevoie.
In prezent, avand in vedere numeroasele beneficii ale acestui tip de tratament, perfuziile, inclusiv cele de hidratare, se pot realiza si la domiciliu. Daca doresti sa te informezi mai bine in legatura cu acest subiect si sa aflii ce sunt perfuziile de hidratare, care sunt beneficiile lor si cand ar trebui ele administrate, atunci citeste in continuare acest articol.
O perfuzie pentru hidratare este o procedura medicala prin care sunt administrati, direct in fluxul sanguin, anumiti nutrienti necesari organismului unei persoane. Pana in momentul actual, aceasta este metoda principala prin care se poate corecta deficitul de vitamine si minerale din organism. De asemenea, se pot atenua efectele deshidratarii, dar si a simptomelor ce pot aparea in urma starii de oboseala si a stresului.
Perfuziile pentru hidratare sunt indicate in momentul in care hidratarea pe cont propriu nu mai are niciun efect, iar starea ta de sanatate se poate imbunatati doar prin hidratarea si mineralizarea organismului cu ajutorul acestui tip de tratament.
Deshidratarea este o conditie care apare in momentul in care nu exista suficiente fluide in organism care sa il ajute sa functioneze normal. Se pot identifica numeroase motive pentru care se poate instala, insa, cea mai comuna este consumul insuficient de apa sau de alte lichide.
Aceasta conditie se poate constata odata cu apartitia anumitor simptome de natura fiziologica, intr-un timp scurt, precum:
Totodata, o perfuzie de hidratare poate fi administrata si in starile de oboseala, stres sau slabiciune, intrucat un influx de minerale si vitamine poate fi ajutorul de care ai nevoie, deoarece, prin intermediul acestei perfuzii, nutrientii sunt asimilati mult mai rapid decat pe cale orala. In plus, perfuziile de hidratare pot fi administrate si in cazul mahmurelii, deoarece alcoolul poate provoca deshidratare.
Este important de stiut faptul ca si copiii pot avea simptomele mentionate in randurile de mai sus, specifice deshidratarii. Solutia pentru a le imbunatati starea de sanatate, daca se simt lipsiti de energie sau slabiti, este administrarea perfuziilor pentru copii, in cazul in care medicul specialist recomanda aceasta interventie. Parintii nu trebuie sa se ingrijoreze, deoarece acest tip de perfuzie, realizata la domiciliu, este efectuata de catre asistenti specialisti si reprezinta introducerea, picatura cu picatura, a unor substante medicamentoase pentru reechilibrarea hidroelectrolitica si volemica a organismului.
In cazul in care tu sau o persoana apropiata tie se confrunta cu una dintre aceste situatii, este recomandat sa se apeleze la ajutorul unui medic pentru o evaluare amanuntita in ceea ce priveste starea de sanatate. In urma rezultatelor, acesta va putea stabili daca este nevoie de administrarea unei perfuzii de hidratare si mineralizare.
Fiecare perfuzie este administrata cu un anumit scop, in functie de ceea ce considera medicului specialist ca ai nevoie. La medi-safe.ro ai la dispozitie mai multe tipuri de perfuzii, printre care se numara si perfuzia de hidratare si mineralizare. Principalele beneficii ale perfuziei hidrante sunt urmatoarele:
Faptul ca acest tip de tratament este administrat la domiciliu reprezinta inca un avantaj. La medi-safe.ro beneficiezi de ingrijiri medicale la domiciliu de cea mai buna calitate, in confortul propriei locuinte, fara a mai fi nevoie sa te deplasezi sau sa stai la cozi. Asistentii specialisti, dedicati muncii lor, vor avea grija de tine in tot ceea ce consta acest proces, chiar la tine acasa.
In concluzie, perfuziile de hidratare si mineralizare reprezinta modalitatea cea mai rapida si eficienta de hidratare, prin care se obtin, de asemenea, nutrientii de care organismul tau sau al unei persoane apropiate tie are nevoie. Acest tip de tratament are numeroase beneficii de care te poti bucura la recomandarea medicului specialist. La medi-safe.ro vei gasi personal calificat si profesionist, care sa iti administreze perfuzia de hidratare si mineralizare in confortul propriei locuinte.
Analizele de sange sunt frecvent folosite de catre medici pentru a diagnostica si urmari evolutia unor stari patologice, dar si in controale de rutina.
Sangele trebuie recoltat de la pacient si trimis la laborator. Despre cum si de ce se recolteaza sangele vom vorbi in acest articol.
La om, volumul sanguin constituie cca. 7% din greutatea totala a corpului (4,9 litri pentru o greutate medie de 7O kg). Sangele realizeaza aportul de substante energetice si plastice (acizi grasi, glucoza, aminoacizi etc.), saruri minerale, apa si oxigen la nivel celular. Tot prin sange sunt transportate si produsele rezultate din metabolizarea celulara - acid uric, uree, amoniac, CO2 etc.
Analizele de laborator:
Punctie venoasa - punctia venelor de la plica cotului (bazilica sau cefalica) sau orice alta vena accesibila.
Punctie capilara – punctia lobului urechii, punctia pulpei degetului, punctia halucelui sau a calcaiului la copil.
De competenta medicului sunt punctiile din artere (femurala, humerala, radiala, cubitala, carotida) si din cordon ombilical sau scalp (la fat si nou nascut).
Recoltarea probelor de sange este o procedura medicala comuna. Sangele se recolteaza pentru examene de laborator:
Conteaza tehnica folosita in recoltare (cu sistem seringa, cu sistem Vacutainer ®, tehnica recoltarii sangelui capilar) si pregatirea pacientului.
Fiecare etapa poate afecta calitatea probelor si influenta rezultatele. Daca exista conditii speciale (spre exemplu, recoltarea se face la anumite ore) pacientul trebuie informat din timp. In functie de analizele cerute de medicul specialist, poate fi necesara recoltarea unei singure probe sau a probelor multiple.
Factori care pot influenta rezultatele analizelor sunt ingestia alimentelor inainte de recoltare, consumul de alcool, efortul fizic intens, ciclul menstrual, infometarea, interventiile chirurgicale, fumatul in dimineata recoltarii, medicatia (contraceptive orale, metronidazol etc.), aplicarea prelungita a garoului.
Sistemul Vacutainer® este o metoda folosita in recoltarea de sange pentru analize medicale de laborator. Sangele este recoltat in sisteme de recolta tip vacutainer prin punctie venoasa. Vacutainerele sunt sisteme inchise, vacuumate, de unica folosinta. Pacientul este asezat intr-o pozitie confortabila si se pregateste zona din care urmeaza sa fie recoltate probele. Pozitia este in sezut, cu bratul intins in linie dreapta pe suportul special al scaunului de recoltare.
Pe masuta de recoltare se asaza intr-o tavita materialele necesare efectuarii punctiei si recoltarii:
Daca recoltarea sangelui se face la domiciliu, personalul medical trebuie sa dispuna de toate materialele necesare si sa lucreze in conditii de asepsie perfecta.
Sistemele de recoltare a sangelui tip Vacutainer® respecta urmatorul cod de culori:
Ordinea recomandata pentru utilizarea sistemelor de recoltare tip Vacutainer® la recoltarea de sange venos la acelasi pacient este:
Daca nu se recolteaza hemocultura, ordinea recoltarii probelor de sange este urmatoarea:
Pacientul trebuie sa fie pregatit psihic si fizic pentru recoltare.
Metoda de recoltare Vacutainer® foloseste o tehnica diferita de a altor metode:
Recoltarea sangelui se face direct in tub. Sangele nu se recolteaza in seringa pentru a fi transferat apoi in tub (exista risc de coagulare sau hemoliza, si atunci proba devine improprie pentru analiza). Dupa recoltare, acul se arunca in cutie (cutie galbena din plastic pentru deseuri medicale intepatoare si taietoare, marcata cu simbolul pentru risc biologic). Personalul medical isi scoate manusile si isi spala mainile.
Probele recoltate sunt trimise la laborator in conditii de siguranta pentru a nu influenta in niciun fel rezultatele. Se tine cont de temperatura (unele analize necesita pastrarea vacutainerelor la rece, altele la temperatura corpului), de lumina, de timpul admis inainte ca probele sa fie procesate.
Transportul probelor de la punctul de recoltare pana la laborator se face in cutii inchise cu capac sau in genti termoizolante. De la recoltarea probelor si pana la primirea lor de catre laborator nu trebuie sa treaca mai mult de patru ore. In situatii speciale, in care analizele se efectueaza in regim de urgenta, transportul se face imediat dupa recoltare. Recipientele probelor in regim de urgenta vor fi marcate cu un marker de culoare rosie cu cu litera U.
Laboratorul poate respinge probele daca sunt recoltate in specimene improprii sau fara conservanti adecvati, daca sunt recoltate in cantitate insuficienta, daca sunt probe stocate/transportate inadecvat sau probe hemolizate. In acest caz, se va repeta recoltarea.
Acele pot fi mai usor suportate cand recoltarea se face la domiciliu. Daca pacientul nu poate ajunge la centru, din varii motive, personalul medical poate veni acasa.
Recoltarea venoasa se poate face in confortul casei pacientului, in deplina siguranta. In cazul monitorizarii generale in scop preventiv sau in cazul necesitatii unui screening pentru o afectiune existenta, pacientului beneficiaza de asistenta personalului calificat in recoltarea probelor si in interpretarea rezultatelor. Pentru interpretarea analizelor, medicul tine seama de valorile normale stabilite statistic si contextul existent. In functie de varsta, sexul si istoricul sanatatii pacientului, interpretarile pot fi diferite. Totul se desfasoara in conditii de siguranta, in confortul propriu. Personalul medical se deplaseaza oricand la domiciliu. Pacientul castiga timp si trece mai usor prin procedura.
Consumul de apa este recomandat, dar cel de cafea, sucuri sau alte alimente nu este, acesta putand influenta negativ rezultatul analizelor. Pacientul trebuie sa vina doar cu curaj. Echipa vine cu toate materialele, consumabilele si aparatura necesara in vederea recoltarii probelor in conditii optime.
Dureaza cateva minute, dar sunt atat de multe in spatele acestei proceduri. Personal calificat, tehnici si metode, o ordine stabilita, conditii de siguranta pentru pacient si probele recoltate. Daca te temi de spitale, daca sanatatea nu-ti permite sa ajungi intr-un centru de recoltare, ia in calcul ingrijirile medicale la domiciliu pentru adulti si copii. Si celor mici li se pot recolta probe pentru analize medicale pentru copii la domiciliu. Ai grija de sanatatea ta si a familiei tale!
Acest articol este pur informativ si nu inlocuieste sfaturile unui medic. Situatiile difera de la caz la caz. Cere medicului specialist informatii legate de conditiile de recoltare. In cazul in care urmezi un tratament, este bine sa mentionezi acest lucru. Medicul iti va spune daca este necesar sa opresti medicatia o perioada sau este suficient sa informezi personalul medical de la centru.
Multe persoane sunt constiente de importanta analizelor uzuale, insa dintr-un motiv sau altul nu ajung sa le si faca, poate din lipsa de timp, din nepasare sau poate ca isi spun ca in acest mod nu vor afla vesti proaste cu privire la starea lor de sanatate. Specialistii sunt de parere ca analizele uzuale trebuie sa fie facute cu constiinciozitate, pentru ca ele pot arata anumite modificari in organism si pot indrepta persoana in cauza catre efectuarea altor investigatii mai aprofundate. Multe afectiuni se manifesta destul de tarziu, atunci cand se intampla sa nu se mai poata face aproape nimic, acest motiv devenind unul suficient pentru cei care vor sa se bucure de o viata frumoasa, plina de sanatate. O lista a prioritatilor vis-a-vis de grija fata de sanatate ar trebui sa fie conceputa in acest mod: 7-8 ore de somn, dieta echilibrata, miscare in fiecare zi si analizele de baza, o data pe an cel putin. In acest mod se va reusi sa se previna diferite afectiuni sau sa se inceapa primele tratamente necesare, nelasandu-se boala sa se agraveze.
In articolul de mai jos vei descoperi informatii generale despre analizele uzuale, despre motivele care trebuie sa determine orice persoana sa le faca, despre pregatirea ce trebuie sa o aiba in vedere in acest sens, dar si despre alte lucruri interesante si putin stiute de multa lume cu privire la rolul analizelor uzuale in stabilirea de catre medic a diagnosticului corect, la cine trebuie sa le faca mai des sau cand sa se faca alte teste medicale in afara de aceste analize de baza. In plus, vei afla ce analize uzuale se fac in functie de varsta, pentru adulti, copii sau femei insarcinate, dar si cum se face interpretarea analizelor uzuale.
Analizele uzuale trebuie sa se faca o data pe an cel putin, pentru a se descoperi care este starea de sanatate a organismului. Desi medicul de familie atrage atentia deseori fiecarui pacient ca in preajma zilei de nastere sa isi faca analizele gratuite, adevarul este ca putini fac acest lucru, din diferite motive, printre care si faptul ca ar trebui sa lipseasca de la serviciu, ca nu vor sa se deplaseze de acasa pana la clinica din comoditate sau pentru ca au alte boli care-i impiedica, poate chiar varsta inaintata, si tot asa.
O solutie la indemana in acest sens este apelarea la o clinica care reuseste sa ofere cu succes servicii extraordinare, si anume recoltarea analizelor la domiciliu, monitorizarea generala a functionarii organismului in scop preventiv sau screeningul unei afectiuni preexistente. Astfel, orice persoana poate sa se bucure de confortul locuintei si de timp castigat pentru a face alte lucruri importante.
De obicei, medicul de familie recomanda realizarea acestor analize pentru un control de rutina, dar acest lucru are lor si atunci cand are anumite suspiciuni cu privire la starea de sanatate a pacientului sau. Analizele uzuale ofera ajutor substantial medicului care:
Recomandarea cea mai buna de a face analizele este o data pe an, iar medicul de familie sugereaza cea mai buna perioada ca fiind ziua de nastere a pacientului. In acest fel persoana in cauza se poate evalua, sa vada daca totul este bine sau nu. Practic, rolul efectuarii analizelor uzuale in fiecare an este acela de a preveni aparitia unor boli, de a identifica din timp anumite afectiuni si de a salva vieti. Analizele uzuale difera in functie de varsta, existand unele teste suplimentare, ce trebuie facute dupa 40 de ani de exemplu. Specialistii sunt de parere ca dupa o anumita varsta si, mai ales, daca pacientul sufera de anumite afectiuni, analizele ar trebui realizate de doua ori pe an, nu doar o data.
Analizele uzuale sunt cele ce se refera la biochimie (glicemie, colesterol, fractiile lipidice, ureea, creatinina, transaminazele hepatice, calcemia, magneziemia, fierul, acidul uric, ionograma, hemoglobina glicata), la hematologie (hemoleucograma completa, timpii de sangerare, de coagulare, Quick, calcularea INR), la examenul de urina (sediment si sumar). Exista situatii in care analizele trebuie repetate sau realizate mai frecvent: persoana are simptome neobisnuite si persistente, vrea sa-si imbunateasca sanatatea, i-au iesit analizele la limita si are nevoie de repetarea lor. In afara de aceste analize se mai pot face si ale teste medicale, cum ar fi markerii enzimatici, teste pentru boli cu transmitere sexuala etc.
Analizele uzuale sunt, de regula, cele referitoare la sange, ele fiind o modalitate excelenta de a evalua starea de sanatate si de a urmari evolutia unei stari patologice. Pregatirea pacientului inainte de aceste analize presupune:
Sangele trebuie recoltat dimineata (exceptie situatiile speciale cerute de medic), fara sa se consume alimente solide sau lichide. Comunicarea cu medicul trebuie sa fie sincera, iar pacientul sa recunoasca in cazul in care a baut sau a mancat ceva, pentru ca se vor reprograma analizele, in asa fel incat rezultatul sa fie concludent. Dupa ce s-a realizat recoltarea, se poate manca sau bea fara probleme.
Multe afectiuni se manifesta destul de tarziu, iar tratamentele nu mai dau intotdeauna rezultate bune. Astfel, in fiecare an trebuie facute analizele uzuale pentru a sti exact unde este o problema. Testele de care va fi nevoie depind in mare masura de varsta, sanatate, sex, factori de risc. Se va tine cont de istoricul familial si stilul de viata.
In functie de varsta adultilor se vor face anumite analize. Astfel, un adult cu varsta intre 18 si 39 de ani trebuie sa faca hemoleucograma, glicemia, VSH-ul, profilul grasimilor, transaminazele, ureea, creatinina, sideremia, calciul, magneziul, sumarul de urina, teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala, ecografie de abdomen, EKG, examen stomatologic, oftalmologic, dermatologic, testarea auzului, iar pentru femei se recomanda control ginecologic, analiza secretiilor vaginale, testarea Babes-Papanicolau, ecografie de san, sonoelastografia.
Intre 39 si 49 de ani, la analizele mai sus mentionate se mai adauga si altele: TSH, FT4, proteina C reactiva, colonoscopie, mamografie pentru femei, iar barbatii PSA-ul, spirometria si radiografia pulmonara pentru fumatori, teste oftalmologice pentru presbitism, osteodensitometria (la recomandarea medicului). Dupa implinirea varstei de 50 de ani se vor adauga alte analize uzuale: profilul hormonal sexual, hemograma completa, panoul de lipide, teste legate de functia tiroidiana, de nivelul de vitamina B12, hemoglobina glicata si nivelul insulinei, iar dupa 60 de ani audiograma, panoul de lipide si altele.
Analizele uzuale pentru copii (0-18 ani) sunt:
Din momentul nasterii copilul incepe sa fie supravegheat de medicul pediatru, care, de regula, nu recomanda analize pentru acesta decat in cazul in care are anumite simptome (paloare, lipsa apetitului, cearcane, somnolenta, apatie, infectie respiratorie etc.). Din momentul in care copilul intra in colectivitate (1-2 ani la cresa, 3 la gradinita, 6-7 la scoala) este important sa i se faca unele analize obligatorii.
Pe durata sarcinii sanatatea femeii este foarte importanta, aceasta influentand decisiv sanatatea copilului din burtica. Monitorizarea femeii si a fatului, investigatiile de laborator, analizele si testele sunt esentiale. Investigatiile din primele saptamani sunt obligatorii. Unele sunt absolut necesare, altele au caracter preventiv si mai exista o categorie de analize care se fac in functie de istoricul medical al mamei. Printre analizele ce se pot cere gravidelor se numara:
Daca femeile au varsta de peste 35 de ani, medicul poate cere analize, precum:
Interpretarea analizelor uzuale este esentiala si o poate face doar medicul. In ultima vreme tot mai multi romani incearca sa descifreze singuri rezultatele obtinute in urma analizelor, considerand ca pot trece peste parerea competenta a doctorului, deoarece Internetul are raspuns la toate. Adevarul este ca aceasta practica ramane o greseala tot mai frecventa, care poate duce, uneori, chiar la decesul persoanei in cauza. Valoarea anormala a analizelor se interpreteaza intr-un anumit context, ce nu poate fi cunoscut decat de un specialist care a studiat in acest sens si are cunostinte adecvate.
Astfel, este bine de stiut, totusi, cateva lucruri generale in vederea interpretarii analizelor uzuale:
In concluzie, analizele uzuale dezvaluie informatii foarte utile referitoare la starea de sanatate a oamenilor, asa ca nu trebuie evitate de nimeni. Pentru a obtine valori cat mai aproape de real este bine sa fie luate anumite masuri, cum ar fi pregatirea adecvata a pacientului in vederea recoltarii analizelor, dotarea laboratorului in care sunt efectuate cu aparatura moderna, interpretarea corecta de catre medicul de familie sau de catre specialist.