Oprirea sangerarii: de la incidente minore la recunoasterea situatiilor in care este nevoie de ajutor specializat

In viata oricarei persoane pot exista situatii in care leziunile si anumite afectiuni medicale pot duce la sangerare. Fara indoiala, acest lucru poate declansa anxietate si frica, dar este important de stiut ca sangerarea are un scop de vindecare. 

Cu toate acestea, trebuie sa faci diferenta intre ce inseamna un incident sau accident comun in care poti sa opresti sangerarea singur, in siguranta, si cand este nevoie sa soliciti ajutor medical de specialitate, cum ar fi un serviciu de ingrijiri medicale la domiciliu sau chiar unul de urgenta. 

Tocmai de aceea, vei putea afla din acest articol cum se opreste sangerarea in diferite situatii si care pot fi cauzele cele mai comune, ce trebuie sa faci daca te afli in aceasta situatie pentru prima data si cum sa eviti o noua sangerare.  

1. Cum se poate opri o sangerare minora?

Cum se poate opri o sangerare minora

Taieturile mici sunt rani minore care, de obicei, opresc sangerarea de la sine sau dupa cateva minute de presiune directa. Acestea nu sunt adanci si nu provoaca pierderi substantiale de sange. Chiar daca pot fi dureroase si enervante, acestea nu sunt periculoase pentru starea de sanatate a ta sau a cuiva drag.  

Practic, primul lucru pe care trebuie sa il faci intr-o astfel de situatie neplacuta este sa identifici gravitatea evenimentului. Exista unele situatii in care nu ar trebui sa incerci sa te ocupi de ingrijirea plagilor, fie ca este vorba de tine sau de cineva din preajma ta. Daca banuiesti ca exista o sangerare interna, apeleaza la serviciile de urgenta. 

Iata ce poti face pentru oprirea sangerarii atunci cand rana este minora:

  • Aplica presiune printr-un tifon sau material textil curat pe rana. In functie de tipul de sangerare, poate fi necesara o aplicare indelungata. 
  • Curata rana cu apa si sapun pentru a preveni infectia. Incearca sa faci acest lucru prin miscari blande pentru a evita redeschiderea ranii. 
  • Aplica un bandaj peste rana pentru a o proteja. Evita sa folosesti creme sau alte substante pentru tratarea ranii, apa si sapunul fiind suficiente pentru a curata zona. 

Cum sa gestionezi taieturile mai adanci

2. Cum sa gestionezi taieturile mai adanci?

Atunci cand suprafata pielii este taiata sau zgariata, incepi sa sangerezi. Acest lucru se datoreaza faptului ca vasele de sange din zona sunt deteriorate. Sangerarea are un scop util, deoarece ajuta la curatarea unei rani. Cu toate acestea, prea multa sangerare iti poate determina corpul sa intre in stare de soc. 

Cu toate acestea, nu se poate evalua gravitatea unei rani doar dupa cantitatea de sange pierduta deoarece chiar si unele rani grave pot sangera mai putin. Pe de alta parte, taieturile din zona capului pot sangera foarte mult, avand in vedere faptul ca acele zone contin o multime de vase de sange.  

O taietura adanca este orice rana care este vizibil zimtata sau deschisa si prin care se poate vedea grasimea sau muschiul. Chiar daca ai reusit sa opresti sangerarea prin presiune, un medic trebuie sa examineze orice taietura adanca. Nu doar ca poti avea nevoie de cusaturi, dar pot exista situatii in care este nevoie de o alta modalitate de inchidere avansata a plagii. 

Cand este cazul sa ceri ajutor specializat

3. Cand este cazul sa ceri ajutor specializat in cazul sangerarii unei taieturi sau rani?

Este esential sa recunosti ranile grave pentru a putea solicita imediat asistenta medicala. De exemplu, in situatiile in care o rana sangereaza si este zimtata sau adanca sau daca este rezultatul unei muscaturi de animal, este cazul sa apelezi la un serviciu specializat de ingrijire medicala. 

De asemenea, daca o persoana sangereaza abundent chiar si dupa un sfert de ora in care s-a incercat oprirea sangerarii prin presiune, apeleaza la servicii medicale de urgenta. 

Sangerarile sunt situatii cu care toata lumea se confrunta, mai mult sau mai putin, de-a lungul vietii. Incearca sa te informezi in ceea ce priveste aceste cazuri, mai ales daca stii ca ai anumite afectiuni care pot provoca pierderi de sange. Asigura-te ca esti la zi cu analizele medicale de rutina si ca incerci sa acorzi atentie sporita situatiilor in care te poti rani.