Daca te-ai intrebat vreodata la ce sunt bune perfuziile, articolul de mai jos te va ajuta sa intelegi cat mai bine ce inseamna acest tip de tratament. El a fost creat pentru a ajuta organismul sa asimileze anumite substante de care are nevoie mult mai rapid si intr-un mod foarte eficient.
Datorita faptului ca s-au dovedit a fi atat de benefice, perfuziile au devenit o metoda de tratament foarte utilizata si la domiciliu. Daca pacientii nu se pot deplasa la spital sau la o clinica, insa au nevoie de o perfuzie, alternativa cea mai eficienta este ca un asistent medical sa se prezinte la domiciliul acestora, la recomandarea medicului specialist si sa ii administreze substantele necesare.
Perfuzia reprezinta un tip de tratament utilizat in terapuetica medico-chirurgicala si se bazeaza pe introducerea in organismul pacientului pe cale parenterala (prin injectie), a unor solutii medicamentoase sau a unei cantitati de sange, in sistemul vascular, in scop terapeutic. Aceasta perfuzie este efectuata intr-un ritm lent si continuu, adica picatura cu picatura, de obicei printr-o vena. Acest lucru se intampla foarte lent, pentru ca este necesar ca substantele introduse in organism sa nu dezechilibreze tensiunea arteriala, cantitatea sarurilor minerale din sange, mecanismele de reglare si multe altele.
Perfuziile se utilizeaza in general pentru:
Atunci cand tubul digestiv si, implicit, calea orala nu mai pot fi utilizate, perfuziile intervin pentru a i se administra pacientului diferite substante in sange.
Cat timp dureaza o perfuzie?
Odata ce a fost atasat de vena, solutia din perfuzie va incepe sa curga foarte incet in sange. Este destul de greu de estimat cat timp dureaza acest proces, pentru ca totul tine de tipul lichidului din punga IV, de recomandarile medicului si de fiecare pacient in parte.
De exemplu, daca vrei sa stii cat dureaza o perfuzie de 500 ml, poti face cateva calcule simple. De cele mai multe ori, adultilor li se recomanda o cantitate de lichid cuprinsa intre 500 si 1000 de ml. Daca este vorba despre o perfuzie de 500 de ml, inseamna ca necesita o administrate lenta, de aproximativ 50 de picaturi pe minut. Desigur, aceste statistici depind foarte mult de indicatiile medicului curant.
Ce contine o perfuzie?
O perfuzie poate contine mai multe substante lichide, in funcite de prescriptia medicului curant, insa printre cele mai des utilizate sunt:
Care sunt materialele necesare pentru o perfuzie?
Asistentul medical trebuie sa aiba la indemana cateva materiale necesare administratii unei perfuzii. Printre acestea se numara:
Pana a ajunge la procesul de cum se face o perfuzie, asistentul medical trebuie sa verifice data de expirare a solutiilor, volumul pe care urmeaza sa il administreze pacientului si tipul solutiilor. Acestea din urma trebuie sa fie examinate pentru a se observa starea lor, adica sa nu fie sparte sau perforate in vreun fel. Nu in ultimul rand este nevoie sa se examineze aspectul solutiilor, ca ele sa nu aiba culori ciudate sau sa fie tulburi.
Indiferent ca ai avut pana acum nevoie sau nu de un astfel de tip de tratament, cu siguranta te-ai intrebat cum se pune perfuzia. Este foarte important chiar si pentru pacient sa stie modul de desfasurare al acestui proces, pentru a se asigura intotdeauna ca totul decurge ca la carte.
Asadar, asistentul medical va incepe prin a se spala pe maini si prin a-si pune manusile de unica folosinta. Dupa aceea, urmeaza montarea pungii cu solutie pe stativ. Acum se va indeparta dopul protector si se va dezinfecta portiunea care permite introducere perfuzorului. In cazul in care este nevoie de introducerea unui alt medicament in solutie, acest lucru se va realiza folosind o alta seringa sterila, iar flaconul va fi etichetat pentru a specifica medicatia introdusa.
Urmeaza desfacerea perfuzorului si introducerea lui in solutie cu mare grija pentru a ramane steril capatul acestuia. Dupa aceea, perfuzorul este clampat, iar camera de umplere se preseaza pana cand se umple pe jumatate. Cand acest pas este gata, perfuzorul este declampat si golit de aer. Este important ca lichidul sa curga pana cand nici o bula de aer nu mai exista. Solutiile care se afla in flacoane de sticla sunt fabricate cu un filtru de aer care poate fi deschis.
Ultimul pas consta in detasarea capacului protector al celuilalt capat al perfuzorului si atasarea lui la branula. De asemenea, pe flaconul cu solutia se va scrie data si ora administrarii. Este important ca medicul sau asistentul sa supravegheze debitul perfuziei si functiile vitale ale pacientului.
Montarea unei perfuzii trebuie realizata doar de catre specialisti si asistenti medicali, pentru ca presupune un proces intocmai de urmat. Este obligatoriu ca aplicarea venoasa sa fie complet sterilizata (aseptica). De asemenea, materialul de acces vascular trebuie acoperit, la randul lui, cu un pansament steril.
In ceea ce priveste intretinerea, pansamentele trebuie inlocuite pentru a ramane cat mai mult timp sterile, iar acest lucru presupune schimbarea lor la intervale de timp regulate sau dupa ce se umezesc sau dezlipesc de la sine. Mai mult decat atat, tubulaturile de acces necesita schimbarea la fiecare 24 sau 48 de ore. Toate aceste schimbari si administrari ale medicamentelor trebuie sa aiba loc sub precautiuni de asepsie.
O perfuzie poate avea mai multe intrebuintari, iar fiecare dintre acestea este stabilita de catre medic. Unul dintre principalele scopuri consta in hidratarea si mineralizarea organismului. Exista o multime de situatii in care oamenii se simt slabiti si obositi fara un motiv intemeiat, iar in acest caz medicul poate recomanda perfuzia ca solutie pentru a furniza substante nutritive esentiale in organism. Tot la acest capitol, poate fi vorba de administrarea unei perfuzii pentru a se completa proteinele sau componentele sanguine ale unui pacient.
Un alt scop consta in administrarea medicamentelor atunci cand se urmareste un efect prelungit al acestora. De cele mai multe ori, statul la cozi prin clinici si spitale sau mersul periodic la doctor nu reprezinta cea mai buna solutie, mai ales daca pacientul nu necesita ingrijiri speciale si supraveghere stricta. Aici intervine administrarea tratamentelor care se repeta la o anumita perioada de timp prin perfuzii la domiciliu.
De asemenea, o perfuzie poate avea scop depurativ. Pacientului i se administreaza diferite substante pentru ca toxinele din corp sa fie eliminate cat mai rapid. Nu in ultimul rand, alimentarea pe cale parenterala este folosita atunci cand o persoana nu se poate hrani pe cale orala.
Atunci cand vine vorba despre perfuziile la domiciliu, poate fi vorba despre cateva tipuri care se folosesc:
Te-ai intrebat vreodata la ce sunt bune perfuziile la domiciliu? Ei bine, acestea sunt extrem de eficiente pentru atunci cand pacientul nu se poate deplasa la cabinetul medicului sau chiar si pentru atunci cand nu isi doreste acest lucru. O perfuzie la domiciliu este eficienta intr-o multime de situatii. De asemenea, reprezinta una dintre cele mai utilizate optiuni prin intermediul careia pacientii pot beneficia de administrarea substantelor de care au nevoie, fara sa apeleze la un tratament medicamentos. Ele pot fi utile atat in cazuri usoare, asa cum sunt deshidratarea sau raceala cat si in cazuri mai grave, precum urgentele medicale.
Este important sa stii ca perfuziile trebuie intotdeauna sa fie administrate de catre un specialist, indiferent de scopul acestora. Asadar, cand sunt necesare cele la domiciliu? Exista mai multe situatii, insa doctorii recomanda apelarea la perfuzii atunci cand un pacient are nevoie de electroliti, vitamine, suport hidric sau daca necesita un tratament intravenos cu medicamente care nu pot fi administrate pe cale orala.
Una dintre situatii se refera la cazul in care o persoana a urmat un tratament la o clinica, a fost externata, insa este nevoie de continuarea terapiei. Astfel, aceasta se poate face la domiciliu, cu ajutorul perfuziilor pentru o anumita perioada de timp indicata de catre medicul curant.
De asemenea, atunci cand un pacient are nevoie de tratament pe termen lung, poate apela la ingrijiri medicale la domiciliu pentru administrarea perfuziilor. Tot la acest capitol poate fi vorba si despre ameliorarea simptomelor de greata provocate de sarcina sau de alte boli/tratamente. Nu in ultimul rand, perfuziile la domiciliu pot fi utilizate atunci cand o persoana are nevoie de lichide suplimentare care necesita administrarea doar pe cale intravenoasa.
Asadar, atunci cand o persoana are nevoie de servicii medicale la domiciliu sau sunt solicitate de catre aceasta, un asistent medical urmeaza sa se deplaseze la adresa pacientului pentru a efectua procedura. Terapia intravenoasa presupune montarea unei perfuzii prin introducerea unui ac ce este atasat de un tub, intr-o vena a pacientului. Tubul respectiv are legatura directa cu o punga IV in care se afla toate medicamentele necesare pentru organism si prescrise de catre medicul specialist. Acum, lichidul incepe sa curga foarte lent.
Avantajele si dezavantajele perfuziilor la domiciliu
Daca te-ai gandit pana acum sa apelezi la perfuziile la domiciliu, ai luat cu siguranta in calcul si avantajele pe care acestea le au. Ele sunt extrem de importante atunci cand pacientii se afla in imposibilitatea de a ajunge in cabinetul doctorului. Principalul avantaj consta in faptul ca o persoana are posibilitatea de a urma un tratament in confortul propriei case, dar beneficiaza si de desfasurarea procedurii in siguranta, datorita faptului ca este realizata de catre un asistent medical. Mai mult decat atat, perfuziile pentru copii administrate acasa sunt preferate de catre parintii care isi doresc sa stea alaturi de cei mici si sa nu ii lase internati in spital fara un sprijin. Tot la acest capitol se poate mentiona economia de timp. Foarte multe persoane vor sa scape de deplasarile pana la spital sau de statul la coada, iar aceasta este cea mai buna solutie, pentru ca nu este nevoie de deplasare. Acest lucru duce la diminuarea riscului de a contracta infectii intraspitalicesti, atat de intalnite in acest mediu.
De asemenea, pacientul se poate bucura de o vindecare si recuperare mai rapida, din confortul propriei case, in timp ce desfasoara activitati relaxante. Nu in ultimul rand, asistenta medicala la domiciliu presupune accesul rapid la servicii medicale de calitate, accesul mai usor la urmarea tratamentului pentru persoanele din mediul rural, programari rapide si administrari ale perfuziilor sub supravegherea asistentilor specialisti.
In ceea ce priveste dezavantajele este important ca pacientii sa le cunoasca si pe acestea. Printre ele se numara lipsa supravegherii 24/24h ca atunci cand esti internat in spital. De asemenea exista riscul de a aparea diverse situatii precum sunt reactiile adverse dupa ce asistentul medical a parasit locuinta pacientului. Un alt dezavantaj consta in faptul ca interactiunea cu medicul este mult mai redusa.
Asadar, acum stii cum se monteaza o perfuzie, la ce te ajuta ele si care sunt avantajele lor atunci cand sunt folosite in propria casa. Ia in considerare informatiile si sfaturile de mai sus si nu ezita sa apelezi la ingrijiri medicale la domiciliu pentru tine sau copilul tau.