Analizele uzuale - Informatii utile pentru o stare de sanatate cat mai buna

Multe persoane sunt constiente de importanta analizelor uzuale, insa dintr-un motiv sau altul nu ajung sa le si faca, poate din lipsa de timp, din nepasare sau poate ca isi spun ca in acest mod nu vor afla vesti proaste cu privire la starea lor de sanatate. Specialistii sunt de parere ca analizele uzuale trebuie sa fie facute cu constiinciozitate, pentru ca ele pot arata anumite modificari in organism si pot indrepta persoana in cauza catre efectuarea altor investigatii mai aprofundate. Multe afectiuni se manifesta destul de tarziu, atunci cand se intampla sa nu se mai poata face aproape nimic, acest motiv devenind unul suficient pentru cei care vor sa se bucure de o viata frumoasa, plina de sanatate. O lista a prioritatilor vis-a-vis de grija fata de sanatate ar trebui sa fie conceputa in acest mod: 7-8 ore de somn, dieta echilibrata, miscare in fiecare zi si analizele de baza, o data pe an cel putin. In acest mod se va reusi sa se previna diferite afectiuni sau sa se inceapa primele tratamente necesare, nelasandu-se boala sa se agraveze.

In articolul de mai jos vei descoperi informatii generale despre analizele uzuale, despre motivele care trebuie sa determine orice persoana sa le faca, despre pregatirea ce trebuie sa o aiba in vedere in acest sens, dar si despre alte lucruri interesante si putin stiute de multa lume cu privire la rolul analizelor uzuale in stabilirea de catre medic a diagnosticului corect, la cine trebuie sa le faca mai des sau cand sa se faca alte teste medicale in afara de aceste analize de baza. In plus, vei afla ce analize uzuale se fac in functie de varsta, pentru adulti, copii sau femei insarcinate, dar si cum se face interpretarea analizelor uzuale. 

1. Analizele uzuale- Informatii generale

analize uzuale-min

Analizele uzuale trebuie sa se faca o data pe an cel putin, pentru a se descoperi care este starea de sanatate a organismului. Desi medicul de familie atrage atentia deseori fiecarui pacient ca in preajma zilei de nastere sa isi faca analizele gratuite, adevarul este ca putini fac acest lucru, din diferite motive, printre care si faptul ca ar trebui sa lipseasca de la serviciu, ca nu vor sa se deplaseze de acasa pana la clinica din comoditate sau pentru ca au alte boli care-i impiedica, poate chiar varsta inaintata, si tot asa. 

O solutie la indemana in acest sens este apelarea la o clinica care reuseste sa ofere cu succes servicii extraordinare, si anume recoltarea analizelor la domiciliu, monitorizarea generala a functionarii organismului in scop preventiv sau screeningul unei afectiuni preexistente. Astfel, orice persoana poate sa se bucure de confortul locuintei si de timp castigat pentru a face alte lucruri importante. 

1.1. Cum ajuta analizele uzuale medicul

De obicei, medicul de familie recomanda realizarea acestor analize pentru un control de rutina, dar acest lucru are lor si atunci cand are anumite suspiciuni cu privire la starea de sanatate a pacientului sau. Analizele uzuale ofera ajutor substantial medicului care:

  • evalueaza cum functioneaza organele interne;
  • poate pune diagnosticul unor boli, precum anemie, diabet, infectii;
  • descopera riscurile ce pot apare pentru anumite afectiuni;
  • verifica daca este bun tratamentul oferit;
  • evalueaza cum se produce coagularea sangelui.

1.2. De ce sa faci analizele uzuale in fiecare an

Recomandarea cea mai buna de a face analizele este o data pe an, iar medicul de familie sugereaza cea mai buna perioada ca fiind ziua de nastere a pacientului. In acest fel persoana in cauza se poate evalua, sa vada daca totul este bine sau nu. Practic, rolul efectuarii analizelor uzuale in fiecare an este acela de a preveni aparitia unor boli, de a identifica din timp anumite afectiuni si de a salva vieti. Analizele uzuale difera in functie de varsta, existand unele teste suplimentare, ce trebuie facute dupa 40 de ani de exemplu. Specialistii sunt de parere ca dupa o anumita varsta si, mai ales, daca pacientul sufera de anumite afectiuni, analizele ar trebui realizate de doua ori pe an, nu doar o data.

1.3. Cand se fac alte teste medicale in afara de analizele uzuale

Analizele uzuale sunt cele ce se refera la biochimie (glicemie, colesterol, fractiile lipidice, ureea, creatinina, transaminazele hepatice, calcemia, magneziemia, fierul, acidul uric, ionograma, hemoglobina glicata), la hematologie (hemoleucograma completa, timpii de sangerare, de coagulare, Quick, calcularea INR), la examenul de urina (sediment si sumar). Exista situatii in care analizele trebuie repetate sau realizate mai frecvent: persoana are simptome neobisnuite si persistente, vrea sa-si imbunateasca sanatatea, i-au iesit analizele la limita si are nevoie de repetarea lor. In afara de aceste analize se mai pot face si ale teste medicale, cum ar fi markerii enzimatici, teste pentru boli cu transmitere sexuala etc.

1.4. Pregatirea pentru analizele uzuale

Analizele uzuale sunt, de regula, cele referitoare la sange, ele fiind o modalitate excelenta de a evalua starea de sanatate si de a urmari evolutia unei stari patologice. Pregatirea pacientului inainte de aceste analize presupune:

  • sa nu consume alimente cu 8-12 ore inainte de recoltare;
  • sa nu bea cafea sau alte bauturi in afara de apa, deoarece acestea ar putea influenta rezultatul analizelor;
  • nu fumeaza, nu mesteca guma si nu face efort fizic intens (aceste lucruri influenteaza digestia si rezultatele nu sunt concludente);
  • poate lua medicamentele prescrise in mod uzual.

Sangele trebuie recoltat dimineata (exceptie situatiile speciale cerute de medic), fara sa se consume alimente solide sau lichide. Comunicarea cu medicul trebuie sa fie sincera, iar pacientul sa recunoasca in cazul in care a baut sau a mancat ceva, pentru ca se vor reprograma analizele, in asa fel incat rezultatul sa fie concludent. Dupa ce s-a realizat recoltarea, se poate manca sau bea fara probleme. 

2. Analizele uzuale in functie de varsta

analize uzuale-min

Multe afectiuni se manifesta destul de tarziu, iar tratamentele nu mai dau intotdeauna rezultate bune. Astfel, in fiecare an trebuie facute analizele uzuale pentru a sti exact unde este o problema. Testele de care va fi nevoie depind in mare masura de varsta, sanatate, sex, factori de risc. Se va tine cont de istoricul familial si stilul de viata.

2.1. Analize uzuale pentru adulti

In functie de varsta adultilor se vor face anumite analize. Astfel, un adult cu varsta intre 18 si 39 de ani trebuie sa faca hemoleucograma, glicemia, VSH-ul, profilul grasimilor, transaminazele, ureea, creatinina, sideremia, calciul, magneziul, sumarul de urina, teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala, ecografie de abdomen, EKG, examen stomatologic, oftalmologic, dermatologic, testarea auzului, iar pentru femei se recomanda control ginecologic, analiza secretiilor vaginale, testarea Babes-Papanicolau, ecografie de san, sonoelastografia.

Intre 39 si 49 de ani, la analizele mai sus mentionate se mai adauga si altele: TSH, FT4, proteina C reactiva, colonoscopie, mamografie pentru femei, iar barbatii PSA-ul, spirometria si radiografia pulmonara pentru fumatori, teste oftalmologice pentru presbitism, osteodensitometria (la recomandarea medicului). Dupa implinirea varstei de 50 de ani se vor adauga alte analize uzuale: profilul hormonal sexual, hemograma completa, panoul de lipide, teste legate de functia tiroidiana, de nivelul de vitamina B12, hemoglobina glicata si nivelul insulinei, iar dupa 60 de ani audiograma, panoul de lipide si altele. 

2.2. Analize uzuale pentru copii

Analizele uzuale pentru copii (0-18 ani) sunt:

  • hemograma;
  • sumar de urina;
  • urocultura,
  • consult ORL;
  • radiografie pulmonara;
  • examen coproparazitologic;
  • exudat faringian si nazal;
  • ionograma;
  • sideremie;
  • testarea auzului;
  • examen stomatologic;
  • examen oftalmologic;
  • examen dermatologic.

Din momentul nasterii copilul incepe sa fie supravegheat de medicul pediatru, care, de regula, nu recomanda analize pentru acesta decat in cazul in care are anumite simptome (paloare, lipsa apetitului, cearcane, somnolenta, apatie, infectie respiratorie etc.). Din momentul in care copilul intra in colectivitate (1-2 ani la cresa, 3 la gradinita, 6-7 la scoala) este important sa i se faca unele analize obligatorii.

2.3. Analize uzuale pentru femei insarcinate

Pe durata sarcinii sanatatea femeii este foarte importanta, aceasta influentand decisiv sanatatea copilului din burtica. Monitorizarea femeii si a fatului, investigatiile de laborator, analizele si testele sunt esentiale. Investigatiile din primele saptamani sunt obligatorii. Unele sunt absolut necesare, altele au caracter preventiv si mai exista o categorie de analize care se fac in functie de istoricul medical al mamei. Printre analizele ce se pot cere gravidelor se numara:

  • testele de anticorpi (pentru a vedea daca exista anticorpi in sangele matern, dar si pentru Citomegalovirus, Parvovirus B19, Toxoplasma gondii);
  • hemoleucograma, grupa de sange, factorul Rh;
  • glicemia materna;
  • ureea, creatinina, acidul uric, sumar de urina, urocultura;
  • concentratia de fier din sange;
  • teste screening HIV 1/ HIV 2;
  • antigenul HBs;
  • evaluarea functiei tiroidiene;
  • profilul TORCH.

Daca femeile au varsta de peste 35 de ani, medicul poate cere analize, precum:

  • identificarea ADN-ului fetal din sangele matern (cfADN Harmony™ prenatal test);
  • teste pentru identificarea riscului crescut de Sindrom Down sau de anomalii de tub neural (sau a altui sindrom);
  • test pentru a identifica riscul de preclampsie.

3. Interpretarea analizelor uzuale

analize uzuale-min

Interpretarea analizelor uzuale este esentiala si o poate face doar medicul. In ultima vreme tot mai multi romani incearca sa descifreze singuri rezultatele obtinute in urma analizelor, considerand ca pot trece peste parerea competenta a doctorului, deoarece Internetul are raspuns la toate. Adevarul este ca aceasta practica ramane o greseala tot mai frecventa, care poate duce, uneori, chiar la decesul persoanei in cauza. Valoarea anormala a analizelor se interpreteaza intr-un anumit context, ce nu poate fi cunoscut decat de un specialist care a studiat in acest sens si are cunostinte adecvate. 

Astfel, este bine de stiut, totusi, cateva lucruri generale in vederea interpretarii analizelor uzuale:

  • Hemoleucograma este o analiza recomandata de medic pentru depistarea multor afectiuni (de la anemie si pana la leucemie). Hemograma completa ofera informatii cu privire la componenta sangelui si cuprinde analiza celulelor albe, celulelor rosii, hematrocritelor, hemoglobinei, trombocitelor, volum mediu plachetar;
  • Hemocultura detecteaza microorganismele prezente (bacterii, fungi din sange), iar nivelul ridicat inseamna ca in corp este o infectie;
  • TSH, T4 total (spun cum functioneaza tiroida), T4 liber, Total T3, T3 liber, Reverse T3, anti TPO Ab și anti Thyroglobulin aAb (daca oricare dintre valori nu este optima, atunci se vor impune alte explorari);
  • Fierul, vitamina D, vitamina B12 și magneziul trebuie sa aiba o valoare excelenta, altfel organismul nu functioneaza bine;
  • Markerii metabolici biologici arata modul in care o persoana proceseaza macronutrientii. Cresterea valorilor de hemoglobina A1c, glucoza si insulina este un semn ca organismul nu proceseaza glucoza in mod corespunzator (acest lucru arata ca exista risc de diabet, boli de inima, cancer sau boala Alzheimer);
  • Markerii inflamatori crescuti pot arata ca in organism exista o inflamatie;
  • Nivelul ridicat de colesterol inseamna un risc crescut de infarct de miocard si AVC. Nivelul anormal poate arata risc crescut de boala coronariana;
  • Electrolitii contribuie la mentinerea balantei hidrice si la echilibrul acido-bazic din organism, iar nivelurile anormale pot semnala oricare dintre urmatoarele afectiuni: deshidratare, boala renala, boala hepatica, insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, diabet, reactiile secundare la anumite medicamente;
  • Un nivel anormal al glucozei in sange poate semnala prezenta diabetului;
  • Ureea si creatinina sunt deseuri eliminate de organism. Daca nivelurile sunt normale, atunci poate sa indice o boala renala sau alta afectiune a rinichiului;
  • Testele de coagulare sunt efectuate pentru a determina capacitatea de coagulare a sangelui etc.

In concluzie, analizele uzuale dezvaluie informatii foarte utile referitoare la starea de sanatate a oamenilor, asa ca nu trebuie evitate de nimeni. Pentru a obtine valori cat mai aproape de real este bine sa fie luate anumite masuri, cum ar fi pregatirea adecvata a pacientului in vederea recoltarii analizelor, dotarea laboratorului in care sunt efectuate cu aparatura moderna, interpretarea corecta de catre medicul de familie sau de catre specialist.