Sonda urinara: ce trebuie sa stii despre acest dispozitiv medical

Cateterismul uretral, procedura medicala in care se foloseste sonda urinara, ajuta la drenajul direct al vezicii urinare. Fie ca este utilizat in diagnosticare pentru determinare diferitelor afectiuni genito-urinare, fie terapeutic pentru ameliorarea retentiei urinare, sondele urinare pot fi de mare folos pentru pacientii spitalizati, cat si cei care au nevoie de ingrijire medicala la domiciliu

Vei afla din acest articol ce este sonda urinara si la ce foloseste, ce tipuri de exista, de ce se foloseste sonda urinara si in ce situatii, la cat timp se schimba, informatii utile despre cum se monteaza atat la femei, cat si la barbati, ingrijirea sondei, precum si despre ce probleme pot aparea la folosirea unui astfel de dispozitiv medical. 

1. Sonda urinara: ce trebuie sa stii despre acest dispozitiv medical

Sonda urinara poate fi introdusa ca o procedura de intrare si iesire pentru drenaj imediat, lasata cu un dispozitiv de auto-retinere pentru drenaj pe termen scurt (ca in timpul interventiei chirurgicale) sau lasata pentru drenaj pe termen lung la pacientii cu retentie urinara cronica. Cateterism uretral  se poate folosi pentru pacientii de toate varstele, dar aceasta procedura se intalneste indeosebi la pacientii varstnici sau la bolnavii cronici. 

1.1. Ce este sonda urinara?

O sonda urinara este un tub flexibil folosit pentru a goli vezica urinara si a colecta urina intr-o punga de drenaj. De obiecei, montarea unei sonde urinare se face de catre medic sau asistent. Dispozitiv medical steril, sonda urinara este recomandata in pacientilor care nu pot urina spontan: persoanele afectate de incontinenta, cei cu retentie urinara acuta sau la cei cu afectiuni renale care implica masurarea constanta si precisa a urinei. 

Atunci cand esti spitalizat, montarea unei sonde se face cu atentie de catre personalul medical. Daca ai nevoie de asistenta medicala la domiciliu este foarte important sa folosesti un serviciu specializat care sa-ti explice procedura de ingrijire a sondei urinare astfel incat sa previi nefunctionalitatea acesteia.

1.2. Tipuri principale de sonda urinara

Exista 2 tipuri principale de cateter urinar:

  • catetere intermitente – sunt introduse temporar in vezica si indepartate o data ce vezica urinara este goala
  • catetere reziduale - raman pe loc pentru multe zile sau saptamani si sunt tinute in pozitie de un balon umflat in vezica 

In general, se prefera folosirea unui cateter permanent deoarece este mai convenabil si se evita astfel insertiile repetate necesare cu cateterele intermitente. Cu toate acestea, cateterele permanente sunt mai susceptibile de a cauza probleme precum infectii. Introducerea oricarui tip de cateter poate fi inconfortabila, astfel incat gelul anestezic poate fi folosit pe zona pentru a reduce orice durere.  

In cazul unui cateter urinar permanent, acesta este introdus in acelasi mod, dar dispozitivul este lasat pe loc. Practic, sonda urinara este tinuta in vezica de un balon umplut cu apa, ceea ce impiedica caderea acestuia. Acest tip de sonda este cunoscuta sub denumirea de cateter Foley. Urina este drenata printr-un tub conectat la o punga de colectare. In functie de nevoia pacientului, aceasta punga de colectare poate sa fie prinsa pe picior sau de un cadru metalic. 

1.3. Caterul suprapubian

Exista si un al treilea tip de sonda urinara – cateterul suprapubian. Acesta este un tip de cateter care este introdus printr-un orificiu din abdomen si apoi direct in vezica. Aceasta procedura se poate face sub anestezie generala, anestezie epidurala sau anestezie locala.

Un cateter suprapubian este utilizat atunci cand uretra este deteriorata sau blocata sau cand cineva nu poate folosi un cateter intermitent. Cateterul poate fi fixat pe o parte a corpului si atasat la o punga de colectare. Aceasta poate avea o supapa prin care se scurge urina pana cand drenajul este convenabil. Caterul suprapubian se schimba lunar la fiecare 4 pana la 12 saptamani.

2. Cum se monteaza sonda urinara?

Montarea unei sonde urinare unui pacient se numeste sondajul uretro-vezical si reprezinta introducerea acestui dispozitiv medical in vezica, prin uretra, pentru a facilita eliminarea urinei.

Acestea pot fi introduse fie prin tubul care transporta urina din vezica urinara (cateter uretral), fie printr-o deschidere mica facuta in abdomenul inferior (cateter suprapubian). Cateterul ramane de obicei in vezica, permitand urinei sa curga prin el si intr-o punga de drenaj.

Principiile de baza care stau la baza cateterismului uretral sunt neutre din punctul de vedere al sexului, dar anumite aspecte ale procedurii necesita o atentie deosebita in uretra feminina.

Cateterismul urinar consta in introducerea unui tub de latex, poliuretan sau silicon prin uretra in vezica urinara.

In cazul femeilor, cateterul este introdus in meatul uretral, dupa dezinfectare. In functie de variatiile organului genital feminin, aceasta procedura poate fi mai dificila. De exemplu, pot exista complicatii din cauza varstei, a numarului de nasterii sau a starii fizice de sanatate.

2.1. Ingrijirea sondei urinare acasa

Daca ti s-a montat o sonda urinara la domiciliu, este nevoie sa stii ce sa faci pentru a avea grija corespunzator de aceasta. Tocmai de aceea, trebuie sa urmezi cateva indicatii simple, dar care iti vor fi de mare ajutor:

  • Intotdeauna sa te speli pe maini inainte si dupa procesul de ingrijire al sondei urinare. 
  • Curata sonda urinara si zona din jurul acesteia cu apa si sapun.
  • Schimba sacii de drenaj de 2 ori pe zi (dimineata si seara).

In cazul in care te afli intr-una dintre situatiile de mai jos, apeleaza la servicii medicale de specialitate sau servicii de urgenta: 

  • Daca iese sonda urinara nu incerca sa il inlocuiesti singur.
  • Daca ai febra peste 38 grade.
  • Daca ai mai putina urina decat de obicei sau deloc sau daca aceasta are un miros diferit.
  • Daca ai sange de culoare rosu aprins sau cheaguri in urina.
  • Daca ai dureri abdominale puternice. 

3. Ce probleme pot aparea la folosirea unei sonde urinare?

Principalele probleme pe care le poate cauza folosirea unei sonde urinare, mai ales pe o perioada indelungata, sunt infectiile la nivelul uretrei, vezicii urinare sau, mai rar, rinichilor. Aceste tipuri de infectii sunt cunoscute ca infectii ale tractului urinar si, de obicei, trebuie tratate cu antibiotice. Pentru prevenirea infectiilor e ste indicata schimbarea sondei urinare dupa 21 de zile de la montare. 

Riscurile unei infectii urinare exista chiar daca folosesti un cateter pe termen scurt sau lung. Cu toate acestea, cu cat o sonda urinara este folosita mai mult timp, cu atat este mai mare riscul de infectie. Acesta este motivul pentru care este important ca sondajul uretro-vezical sa fie facut corect, intretinut corespunzator si utilizat doar atat timp cat este necesar.  

concluzii sonda urinara ce trebuie sa stii despre acest dispozitiv medical

Sonda urinara este un dispozitiv medical care se poate dovedi de mare ajutor pacientului, fie ca este vorba de o utilizare punctuala sau de una pe termen lung. Asigura-te ca ceri detalii despre tot ce inseamna procedura aferenta utilizarii unei sonde urinare si ca medicul sau asistentul medical iti ofera informatiile de care ai nevoie pentru folosirea acestui dispozitiv acasa.